10.03.2023 - Příprava automobilu na jaro

Zkontrolujte letní pneumatiky

Řidiči mají povinnost používat zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března.
... celý článek

04.02.2019 - Péče o automobil v zimě

Kvalitní zimní obutí

Ano, tohle jste během letošní zimy slyšeli zcela jistě už stokrát. Ale nejde to znov
... celý článek

11.01.2017 - Zimní kapalina do ostřikovačů

Znáte tu situaci, kdy si v zimním období sednete do svého vozidla a pro lepší výhled skrze čelní okno ostřikovač… a ono nic? V tom pří
... celý článek

07.11.2016 - Výbava při cestě do zahraničí

Bulharsko
Všechna vozidla, kromě motocyklů, musí být vybavena hasícím přístrojem. Reflexní vesta je povinná pro k
... celý článek

07.11.2016 - Příprava vašeho auta na zimu

Své auto musíte na zimu připravit. Tato příprava se týká předevšim výměny pneumatik. Tato povinnost platí od 1. listopadu.

S
... celý článek

20.08.2015 - Originální díl nebo náhrada stejné kvality?

V některých médiích se objevuje kritika levných autodílů pocházejících od jiných výrobců než od výrobců originálních dílů. (dílů použív
... celý článek

08.06.2015 - Jak a kdy měnit olej

Výrobce neposlouchejte, radí odborníci. Olej v motoru měňte častěji, než předepisují výrobci, protože dlouhé intervaly mezi výměnami mo
... celý článek

03.06.2015 - Ekologická daň za přihlášení osobního vozidla staršího deseti let

Počet aut, za která budou muset majitelé při převodu zaplatit jednorázový ekologický poplatek, se rozšíří o 1,2 milionu. Nově půjde o 1
... celý článek

31.03.2015 - ČOI kontrolovala stáčení tachometrů v autobazarech

Dvě třetiny autobazarů porušují předpisy, zjistila Česká obchodní inspekce (ČOI). Při kontrolách odhalila tachometry stočené o stovky t
... celý článek

17.03.2015 - Měnit či neměnit? Toť otázka.

Majitelé aut s dosluhujícími zimními pneumatikami často odkládají jejich přezutí na letní, aby dojezdili zbytek vzorku. Je to riskantní
... celý článek

23.02.2015 - Pokuta dorazí i z Británie. Evropa propojuje registry.

Evropský parlament na zasedání ve Štrasburku schválil nový právní rámec ochrany osobních dat pro přeshraniční výměnu informací o doprav
... celý článek

16.02.2015 - Tisícům řidičů hrozí ztráta pojištění auta

Jedná se o auta mající v registru vozidel a ve velkém technickém průkazu stále statut tzv. polopřevodu, neboť majitelé auto na sebe při
... celý článek

Rady motoristům


Nejnovější články Povinná a doporučená výbava vozidel

Povinná výbava vozidla 2015

Povinná výbava auta od 01.01.2015 se nijak nezměnila v porovnání s rokem 2014. Takže jen pro připomenutí, co v autě u sebe musíte mít:

  • náhradní žárovky a pojistky
  • zvedák
  • výstražný trojúhelník
  • reflexní vestu
  • klíč na kola
  • rezervní kolo nebo sadu na opravu pneumatiky (druhá varianta je možná pouze u nových vozů, u kterých rezerva NENÍ součástí deformační zóny vozu)
  • lékárničku (nesmí v ní být nic prošlé a musí vyhovovat aktuálnímu znění zákona)

  • Zejména na lékárničku si dávejte pozor. Vzhledem k tomu, že zákonodárci stále vymýšlejí, co by do ní mělo a nemělo povinně patřit, tak se její povinný obsah velmi často mění.

    Co když však zamíříte do zahraničí? Tam mají policisté trochu jiné požadavky. A jelikož neznalost zákona neomlouvá, musíte se přizpůsobit.

    Povinná výbava Rakousko
    Naši jižní sousedé jsou známí tím, že mají velmi přísné předpisy a policie bývá většinou v jejich dodržování nekompromisní. Velký důraz se v Rakousku klade na reflexní vesty. Vestu musí mít nejen řidič, ale vesta je povinná pro všechny pasažéry ve vozidle. Dejte si proto pozor zejména na to, aby odpovídala evropské normě EN 471. Rakouští policisté to kontrolují a pokud vesta nebude vyhovovat normě, tak pokutují. Vestu musíte mít na sobě vždy při vystoupení z vozu mimo obec.
    Do povinné výbavy jako takové to sice nepatří, ale pokud není vozidlo vaše, musíte mít ve voze písemné potvrzení o tom, že vám bylo půjčeno (že ho používáte legálně).

    Povinná výbava Slovensko
    U našich východních sousedů se povinná výbava příliš neliší. I zde musíte mít ve voze trojúhelník, lékárničku, vestu s certifikací EN 471 a ve stanoveném období mít zimní pneumatiky. Pokud jde o svícení, to je stejné jako v Čechách, tj. svítí se celoročně. Je možné použít světla pro denní svícení. Pozor si dejte na GPS, která totiž nesmí být umístěna ve středu předního skla. Současně nesmí bránit řidiči ve výhledu.

    Povinná výbava Polsko
    V Polsku se s příliš velkými odlišnostmi také nesetkáte. Přece jen se něco ale najde. Sice ne ve výbavě, ale ve způsobu jejího použití. Výstražný trojúhelník zde má totiž ještě jedno využití, a to při tažení vozidla. Při tažení totiž musíte mít trojúhelník umístěný na levé zadní straně vozidla. Za snížené viditelnosti navíc musíte rozsvítit obrysová světla. Hasicí přístroj mít nemusíte. Ten je povinný jen pro vozy registrované v Polsku.

    Povinná výbava Německo
    Nic se nestane, pokud při cestě do Německa náhodou doma zapomenete trojúhelník. Povinný je pouze pro v Německu registrované vozy. Lékárničku ale určitě doma nenechávejte. Stejně tak u sebe mějte sněhové řetězy, protože ve vyznačených úsecích je povinnost je použít. Této povinnosti se nevyhnou ani majitelé vozů s pohonem všech čtyř kol. Přes den musí svítit jen motorky, všechna vozidla pak pouze v tunelu. Reflexní vesta je povinná pro každého člena posádky.

    Reflexní vesta
    Povinná výbava automobilu! Musí odpovídat normě EN 471 (je vyrobena z prodyšného materiálu, uzavíratelná na suchý zip). V ČR je možné mít reflexní vestu oranžovou i žlutou, ale v ostatních zemích EU je povolená pouze oranžová reflexní vesta. V ČR je možné mít vestu umístěnou kdekoliv ve vozidle, ale doporučuje se ji mít v dosahu řidiče uvnitř vozidla, abyste si mohli vestu obléci dříve, než vystoupíte z automobilu. V ostatních zemích musí být vesta v dosahu řidiče (uvnitř vozidla).

    Norma EN 471
    Určuje požadavky na oděv, který je schopný vizuálně signalizovat přítomnost uživatele. Oděv má způsobovat dobrou viditelnost uživatele v nebezpečných situacích, a to jak ve dne za jakýchkoliv světelných podmínek, tak i za tmy při osvětlení předními světly dopravního prostředku. Zahrnuje kvalitativní požadavky na barevné a retroreflexní materiály, jejich uspořádání a minimální plochu. Zkušební metody zaručují, že oděv udrží určitou minimální úroveň ochrany i po ošetřování a čištění. Za pozornost stojí požadující štítek se symboly ošetřování a označení těchto výstražných oděvů s vysokou viditelností. I zde je navržen piktogram, který navíc obsahuje třídu velikosti oděvu a třídu retroreflexního materiálu.
    Vloženo: 2015-11-05

    automobily-nahradnidily.cz